HAMMERFALL till METALTOWN

Metaltown 2012

HAMMERFALL TILL METALTOWN I SOMMAR!

Det är hela sju år sedan HammerFall senast stod på Metaltowns scen. Nu står det klart att Sveriges största heavy metal-band i sommar äntligen är tillbaka för en spelning på hemmaplan!

Dessutom kan Metaltown presentera fem andra hårda, svenska i band i form av Death Destruction, Year of the Goat, Sectu, Imminence och Start a Fire.

Nya artister
HammerFall
Death Destruction
Year of the Goat
Sectu
Imminence
Start a Fire

 
HammerFall

Från att ha varit ett gäng som i mitten av 90-talet harvade på diverse ställen i Göteborg, har HammerFall blivit Sveriges största heavy metal-band. Som nu sparkar upp portarna till arenor som Scandinavium.

Historien började någon gång 1993. Oscar Dronjac lämnade death metal-gänget Ceremonial Oath. Tillsammans med medlemmar från bland annat In Flames och Dark Tranquillity fick han ihop en skara som kom att utgöra en tidig version av HammerFall. Ett par år senare anslöt sångaren Joacim Cans.

HammerFall erbjöds skivkontrakt med metalbolaget Nuclear Blast och släppte 1997 debutalbumet ”Glory to the Brave”. Skivan gjorde stor succé i stora delar av världen och hemma i Sverige nominerades plattan till en Grammis.

Förra året släppte HammerFall sitt åttonde studioalbum, ”Infected”. Samtidigt gjorde de en hyllad konsert i Stockholm som Expressens Martin Carlsson beskrev så här: ”Efter 14 år har jag faktiskt aldrig sett bandet göra bättre ifrån sig än denna kväll”.

Nu står det klart att HammerFall, för första gången på sju år, spelar på Metaltown i sommar!

 
Death Destruction

Att Göteborg är metalmusikens mekka råder inga tvivel om. Med några av stans mest rutinerade samlade, kan man inte kalla Death Destruction något annat än supergrupp. Sångaren Jimmie Strimell slog igenom som frontman i Dead By April, men har en gedigen death metal-bakgrund från Nightrage. Henrik Danhage och Jonas Ekdahl hann göra ett antal album med progmetalmästarna Evergrey innan Death Destruction förvandlades från hobbyprojekt till glödande allvar. Fredrik Larsson känns igen från Hammerfall, men har uppenbarligen ett otillfredsställt behov av musikalisk brutalitet.

Debutalbumet spelades in i In Flames IF Studios och släpptes i höstas och följdes av en europaturné med HammerFall. Nu lägger Death Destruction in ännu en växel och vänder förmodligen upp och ner på Metaltown!

 
Year of the Goat

Det började med en vision. Sex år senare har bitarna helt och hållet fallit på plats. Thomas Eriksson, Fredrik Hellerström, Per Broddesson, Tobias Resch, Don Palmroos, och Mikael Popovic utgör nu en mörk församling vars debut-ep ”Lucem Ferre” från förra året mottog stora hyllningar från både press och fans.

Year of the Goat är nyligen hemkomna från en turné i Europa där de bland annat gjort en lyckad spelning på Roadburn Festival. I samband med det släpptes även singeln ”This will be mine” från den kommande skivan ”Angel’s Necropolis.

Efter ett fullsatt gig tillsammans med Marduk i deras hemstad Norrköping är tiden kommen för att inta scenen på årets upplaga av Metaltown.

 
Sectu

Bandet som inledningsvis gick under namnet Cimmerian Dome bildades 2005 av Stefan Lundgren, tidigare känd från Necromicon, Mörk Gryning och Sobre Nocturne. Medlemmar anslöt och gjorde Sectu komplett.

Efter spelningen på Metaltown 2008 började bandet skriva material till ett fullängdsalbum och bytte samtidigt namn till Sectu. Lovordade för sitt debutalbum ”Inundate” från 2010, var bandet redo med en uppföljare bara ett år senare. Med Johan Niemann från Evergrey som en del av bandet är Sectu nu klara för Metaltown i sommar.

 
Imminence

I Trelleborg bevisas att även osignade akter kan ha ett större tänk kring lyrik och image än att förlita sig på tuffa standardfraser. Deras postmelodisk metalcore, som de själva kallar den, hamnar i närheten av samma skola som August Burns Red och Caliban.

Imminence rör sig smidigt mellan blastbeats, tunga breakdowns, tvåtakt och melodiska partier och får till ett lika enhetligt som varierat sound. Till spelningen på Metaltown utlovas total närvaro och ett röj av bästa klass!

 
Start a Fire

Skruva upp volymen och starta titelspåret på Start a Fires ep ”Live to burn”. En uppkäftighet i ett tokhårt paket med enorma refränger av Soilworks kaliber. Resterande låtar på ep:n fortsätter längs samma spår, med vissa modifikationer. ”Save the world anthem” petar på Killswitch Engage och gängvrålandet i ”New dawn” vill du skrika med i från en moshpit. ”Something more” är ett riffmonster av Meshuggahs rang med melodier att dö för.

Detta är vad Start A Fire från Göteborg bjuder på. Metalcore med inslag av Göteborgsmetal – så beskriver gitarristen Christian J Karlsson musiken.