Lyssna på Tenacious D nya album Rize of the Fenix

Tenacious D, också känt som The D, är ett amerikanskt rockband bildat av musikerna och skådespelarna Jack Black (leadsång, kompgitarr) och Kyle Gass (leadgitarr, bakgrundssång). Musikstilen är en blandning av olika sorters rock, som komisk rock och folk-rock. Språket är stundtals vulgärt.
Tenacious D blev kända år 1999 då de medverkade i en TV-serie med samma namn. Serien var sex avsnitt lång och visades på HBO. I TV-serien presenterade bandet sig som ”The D” och ”världens bästa band”. Idag visas serien till och från på Comedy Central. Serien finns också släppt på dvd:n ”The Complete Masterworks”. Jack Black och Kyle Gass har haft både biroller och huvudroller i flertalet filmer, som ”Min stora kärlek”. Jack Black var också huvudrollsinnehavare i filmen School of Rock.

Lite Historia:
Jack Black och Kyle Gass var 16 respektive 24 år gamla när de möttes i Edinburgh, Skottland 1985 då de båda var med i Los Angeles teatergrupp ”The Actor’s Gang”. Namnet Tenacious D står för Tenacious Defence som är en term inom baseball som användes av ”Marv Albert”. Namnet blev bestämt tack vare publiken på deras första gig 1994 på ”Al’s Bar”, andra möjliga namn var ”Pets or Meat”, ”Balboa’s Biblical Theatre” och ”The Axe Lords Featuring Gorgazon’s Mischief”, vilket var Kyle Gass favorit.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/playlists/1919974″ params=”show_comments=true&auto_play=false&show_playcount=true&show_artwork=true&color=ff7700″ width=”100%” height=”345″ iframe=”false” /]