Rush till Sweden Rock Festival 2013

Rush är en kanadensisk rockgrupp som består av basisten, keyboardisten och sångaren Geddy Lee, gitarristen Alex Lifeson samt batteristen och textförfattaren Neil Peart.
Rush bildades sommaren 1968 i Willowdale (en förort till Toronto) av Lifeson, Lee och John Rutsey. Peart ersatte Rutsey vid trummorna i juli 1974, två veckor före bandets första amerikanska turné. Orsaken sades vara att John som var en diabetiker inte skötte om sin hälsa tillräckligt bra.
Sedan Rush gett ut sitt debutalbum år 1974 har bandet blivit känt för sin instrumentella virtuositet och för sina ibland komplexa låtar. Rush har även haft ett stort inflytande på metall- och rockgrupper som Dream Theater, Primus, Metallica, The Smashing Pumpkins, The Barenaked Ladies och många andra.
Rush har belönats med Juno Award flera gånger och tog sin plats i Canadian Music Hall of Fame 1994. Därtill är Lee, Lifeson och Peart Officers of the Order of Canada; de är de första musikerna som har erhållit denna utmärkelse. Bandet har sålt 22 guldalbum och 14 platinaalbum (2 multi-platina), vilket gör det till en av de bäst säljande rockgrupperna, i första hand i USA och Kanada. I Europa har Rush inte varit lika framgångsrika med skivförsäljningen, även om de hela tiden haft en trogen skara fans.

Sweden Rock Festival meddelar på sin hemsida:

[box type=”info” size=”large” style=”rounded”]

Spelar med full scenproduktion! Första europeiska festivalspelningen på 35 år!
Det är oss en stor ära, i mer än en bemärkelse, att redan nu kunna presentera Rush som den första bokningen till Sweden Rock Festival 2013. Dels talar vi om ett av världens mest legendariska och inflytelserika hårdrocksband som genom åren sålt mer än 40 miljoner sålda album, dels blir detta deras efterlängtade SRF-debut, och sist men inte minst – detta blir första gången på 35 år som Rush framträder på en europeisk festival!

Rush är möjligen världsbäst på att ligga rätt i tiden. Alltsedan debuten 1974 har de ständigt hållit jämna steg med den musikaliska utvecklingen och flera gånger drivit den framåt. De har banat vägen för subgenrer som prog metal, synthrock och alternative metal. Deras skicklighet och disciplin på sina instrument har inspirerat oräkneliga musiker (för att bara nämna ett fåtal: Metallica, Queensrÿche, Dream Theater och Foo Fighters). De har höjt den intellektuella ribban för rocktexter med sin fascination för filosofi, naturvetenskap och litteratur. Och inte minst har de släppt, och fortsätter släppa storsäljande album, däribland klassiker som ”2112” (1976), ”A farewell to kings” (1977), ”Moving pictures” (1981), ”Power windows” (1985) ”Counterparts” (1993) och ”Vapor trails” (2002). Den kanadensiska trions nya studioalbum ”Clockwork angels” släpps den 11 juni, och första singeln ”Headlong flight” finns redan ute.

2004 spelade Rush i Sverige för första gången på 25 år och sålde ut Globen i Stockholm. Det blev början på en het kärlekssaga mellan bandet och Sverige, och den 8 juni 2013 kommer de tillbaka igen. Vi vågar lova en magnifik upplevelse för alla sinnen – Geddy Lee (sång/bas), Alex Lifeson (gitarr) och Neil Peart (trummor) meddelar att scenshowen blir en av de mäktigaste i hela Rushs karriär, och den största de någonsin har tagit med sig till Europa. Och det säger en del, eftersom Rush är kända för, bland annat, storslagna scenbyggen. Konserten på Sweden Rock Festival blir gruppens enda festivalframträdande i Europa nästa år, och det första sedan de spelade på Pinkpop i Holland 1977.
Rush kommer att spela med full scenproduktion på Sweden Rock!

[/box]

Rush Historia:

Rushs musikstil har förändrats märkbart med tiden. Deras debutalbum är starkt influerat av brittisk bluesrock: en blandning av ljud och stilar från rockband som Cream, Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple. Även de närmast följande albumen var hårdrockinfluerade, där man också influerades av The Who, men även blev mer och mer influerade av den brittiska progressiva rocken. Denna fusion av hårdrock och progressiv rock fortsatte till 1970-talets slut.
Under 1980-talet lyckades Rush blanda sin musik med 1980-talets trender. Man experimenterade med new wave, reggae och poprock och använde betydligt fler instrument än tidigare, såsom synthesizers, sequencers och elektroniska trummor. Denna era avslutades år 1987 med albumreleasen av Hold Your Fire.
I skarven mellan 80-och 90-talet ändrade Rush återigen inriktning på sin musik. Nu till en mer ”modern” rockmusik, som inte alls var lika baserad på syntar och keyboards som på 80-talet. Den trenden har fortsatt efter millennieskiftet. Albumet Vapor Trails (2002) saknade helt keyboards i produktionen. Den efterföljande turnén kom oväntat för många fans. Anledningen var att Neil Peart drabbats av flera personliga tragedier åren innan (först dog dottern och senare även hans fru), och därför fanns det fans som befarade att Rush var på väg att upplösas.
Rush var under många år i första hand inriktade på Nordamerika vad gäller turnerande. Europabesöken var sporadiska och när de spelade i Globen i Stockholm 2004 var det första gången sedan 1979 som de besökte Sverige.